Home    Klaršlven     Tochten      Tarieven     Boeking    Contact

 

KanoŽn en het

Allemansrecht

 

 

In Zweden ben je langs de kusten, rivieren en meren vrij om te gaan en staan waar je wilt. We zijn allemaal gasten van de natuur en moeten voorzichtig en verantwoordelijk omgaan met onze omgeving.

Verstoor niets, maakt niets kapot - dat is het basisprincipe van het Zweedse Allemansrecht.

 

Observeren zonder te verstoren

Een parelduiker met zijn jong, een visarend die hoog boven het water zijn cirkels draait, of misschien wel een glimp van een bever.

Observeren kan net dat beetje extra geven aan je belevenis in de natuur. Je bent vrij om te observeren, maar benader de dieren niet te dichtbij voor die net iets betere kijk of mooiere foto.

Kano's en kajaks bewegen geruisloos en komen gemakkelijk te dicht bij nestelende vogels op eilanden en langs oevers. Wees in het voorjaar en zomer extra voorzichtig wanneer vogels hun nesten beschermen of hun jongen voeren. Sommige jongen zullen het niet overleven wanneer ze opgeschrikt  worden of wanneer hun ouders worden verjaagd van het nest.

 

 

 

Tips over wildbescherming

Wees voorzichtig. Wanneer vogels of ander wildleven nerveus lijken dan ben je te dichtbij. De parelduiken, welke vaak nestelt op eilanden, is erg gevoelig voor verstoringen in zijn omgeving. Wanneer hij rondzwemt in kustwater heeft hij waarschijnlijk een nest dichtbij. Het is verboden te rusten of een camp op te zetten in de buurt van vogelnesten. De visarend maakt zijn nest is de toppen van bomen in de buurt van de over of op een eiland. Wanneer de visarend boven zijn nest cirkelt ben je te dichtbij.

Drijf vogelgroepen niet voor de kano uit! Speciaal op smallere riviertjes zonder veel oevervegetatie bestaat het risico dat jongen van hun ouders gescheiden worden. Stop en wacht tot de vogels aan de kant gaan. Wanneer je met meerdere boten bent

 

 

ga dan bij elkaar varen en in ťťn keer langs de groep vogels.

Sommige plaatsen met extra gevoelige vogelsoorten zijn als beschermd gebied verklaard. Het is verboden om hier aan land te gaan of zich op te houden in de omgeving.

Het allemansrecht kan ook ingeperkt zijn door bepaalde regels of beperkt zijn in de omgeving van natuurreservaten of beschermde oeverkanten. In dit soort omgevingen kan het bijvoorbeeld verboden zijn om een camp op te zetten. Meestal staan er in dit soort omgevingen borden die aangeven welke regels er ter plaatse gelden.

Om de verspreiding van de kreeftpest te verhinderen dienen boten en materiaal droog te zijn voordat ze verplaatst worden van het ene water naar het andere.

 

Laat geen sporen achter op je kampeer plek

Wanner het mogelijk is heeft het de voorkeur om te overnachten op aangegeven kampeerplekken. Deze plekken zijn meestal uitgerust met vuurplaatsen, afvalbakken en toiletten. Anders, kies een plek waar je geen risico loopt om de lokale bevolking te storen. Het is niet toegestaan om langer dan 24 uur op dezelfde plek te kamperen zonder toestemming van de landeigenaar.

Grotere groepen dienen altijd toestemming te vragen dus ook voor ťťn nacht. Laat geen sporen achter op je kampeerplek.

Neem al je afval mee! Het is ook verboden om afval achter te laten bij volle afvalbakken, dieren zullen het afval verspreiden.

Gebruik bestaande toiletten. Wanneer je geen bestaand toilet kunt vinden graaf dan een klein gat en bedek het goed wanneer je klaar bent. Neem dus een kleine schep mee voor dit doel.

 

Veilig met vuur

s' Zomers wanneer er een grote kans is op bosbrand is open vuur verboden. Het is dan dus ook verboden om vuur te maken op kampeerplekken. Toeristenbureaus en verhuurbedrijven kunnen informatie geven wanneer het verboden is om open vuur te maken. Natuurlijk kan er ook een risico zijn tijdens de andere seizoenen. Neem altijd een kleine brander mee. Deze zijn het hele jaar toegestaan. Wanneer het echt nodig is om een open vuur te maken kies dan een geschikte ondergrond bedekt met stenen of grind en zorg dat er voldoende water in de buurt is. Kijk uit voor windvlagen die vonken in de omgeving kunnen blazen. Laat het vuur helemaal opbranden en doof het met voldoende water. Stook geen vuur op massieve rots want deze kan splijten door de hitte. Laat geen aluminiumfolie of andere niet brandbare zaken achter in de as. Het zal achterblijven als vervuiling van het landschap.

Takjes, dode stronken en dennen appels mogen worden gebruikt als brandstof. Het is echter verboden om brandhout te halen van levende bomen of om ze, op welke manier dan, ook te beschadigen.

 

Wees ook voorzichtig op het land

Wanneer de kano's overgedragen moeten worden is het niet toegestaan om door tuinen of over akkerland te gaan. Sluit hekken achter je. Wanneer je kano's of kajaks te water laat hou je dan aan voorschriften op borden die het verbieden om privť terreinen of wegen te betreden. Vraag ook altijd aan de eigenaar van het land of het toegestaan is je auto te parkeren of je caravan te plaatsen voor een overnachting op privť landgoed..

Geniet van de natuur en laat geen sporen achter.

 

 

Voorbeeld van een vogelbeschermingsgebied..

 

 

Beschermde natuurgebieden

Dit symbool kom je tegen bij beschermde natuurgebieden, inclusief natuur reservaten en nationale parken.

Deze gebieden hebben meestal speciale regels die het Allemansrecht inperken.

 

Meer informatie, inclusief een lijst van beschikbaar materiaal over het Allemansrecht, beschikbaar via de website van de "Swedish Environmental Protection Agency": www.naturvardsverket.se

 

Om te bestellen:

E-mail: natur@cm.se

Telefoon: +46/8-505 933 40

Fax: +46/8-505 933 99

Swedish Environmental Protection Agency

Postal address: SE-106 48 Stockholm. Street address: Blekholmsterrassen 36, Telephone: +46/8-698 10 00

 

 

Home    Klaršlven     Tochten      Tarieven     Boeking    Contact

You can send an e-mail  with questions or remarks about this website to:webmaster(at)klaralvenkanot(dot)com Copyright ©2005 Route62 AB